Tajemství jelena

Viry, které jsou nebezpečnější než covid-19

Pandemická komise a pandemický plán bez navigace a bez volantu. Rodiny se vidí, jen když si za to zaplatí a jen když jsou její členové negativní, s umírajícími a zemřelými se nemohou ani rozloučit. Za zmatečná opatření proti covidu se Igor Matovič vymlouvá na prezidentku a zároveň říká, že cikat proti ní nebude. Ještě nebezpečněji působí členové vlády a koaliční poslanci, kteří se tváří, jakože se jich situace ve společnosti vůbec netýká. Napětí umocňuje teatrální zatýkání podezřelých jako z akčních filmů, naposledy v hlavní roli jeden Joker a armáda kukláčů za asistence médií. 

Členové pandemické komise na tiskové konferenci v minulém týdnu působí chaoticky a vyvolávají nejistotu, ministr zdravotnictví Krajčí, hlavní hygienik Mikas a infektolog Jarčuška informují, že se zhoršila situace v Litvě, Slovinsku a Chorvatsku, o Slovensku mluví až v druhé řadě jeden přes druhého a v číslech, v nichž se i pozorný divák po chvíli ztrácí. K lyžařským střediskům se prý ještě budou radit, ostatní obory nezmiňují. Přítomná epidemioložka vysvětluje průzkum covidu v romských osadách, přičemž není jasné, co z toho pro Slovensko vyplývá a proč o tom vůbec hovoří. Infektolog Jarčuška se zjevně silnými brýlemi luští z pomuchlaného papíru 10 centimetrů před svým obličejem nějaká data, pan Mikas hbitěji než jindy poskakuje před mikrofonem a společně s Krajčím všichni tři pánové na přeskáčku předkládají veřejnosti nesrozumitelné údaje, žádné závěry, žádné prognózy, žádné plány. Na jiném místě mezitím v průběhu dne premiér s ministrem školství informují o pilotním testování několika málo škol. Výsledný dojmem chaos. Pandemii nikdo neřídí. Vystoupení jsou smutnou Stand-Up Comedy.

Na příslušníky rozdělených rodin, kteří překračují hranice z pracovních či soukromých důvodů stále nikdo nemyslí. Zdraví lidé při cestě za rodinou přes hranice se musejí hlásit, riskovat nákazu ve frontách na testy, v zahraničí za ně zaplatit, při návratu absolvovat 10 denní karanténu. Chuťovka. Pro pravidelný styk s rodinou nesplnitelné podmínky, rodiny se proto téměř nevidí a v součtu s opatřeními na jaře je to už půl roku. Do nákupního centra nebo do kina mohou, ale rodinu vidět nesmí. Koaličním politikům to připadá normální a vymlouvají se na špatnou epidemiologickou situaci, říkají „situace je kritická“, přestože ani oni sami nevědí, co se za těmito slovy o katastrofě skrývá, co si má pod tím člověk představit. 

Na hranicích Česka a Bavorska členové rodin mohou překračovat hranice bez testů a bez karantény, a to i v nouzových stavech. Bývalá západní a komunistická země společně ctí rodinu, přestože jsou si historicky, kulturně a společensky vzdálenější než Slovensko a Česko, i co se propojení rodin týče. Matovič ale ctí jen svou rodinu, což dokládá i fakt, že chtěl, aby do školy šly jen jeho holčičky na rozdíl od ostatních dětí na Slovensku.

Na hranicích Slovenska a Česka je situace zaměřená proti rodinám a je to taková absurdita, že kdyby členové rodin byli například pozitivní, domů přes hranice by nemohli vůbec, kdyby se třeba v případě nemoci chtěli jeden o druhého postarat, manželé, partneři, rodiče, děti. Mají smůlu, přes hranice domů nesmí. Zákaz! Pozitivní lidé se podle Matoviče musejí vyléčit sami. Nebo umřít o samotě. Rodiny v covidovém běsnění mají zákaz styku a poslední rozloučení provádějí mailem nebo po telefonu. Zemřelí v černých pytlích putují do spaloven, kdepak do země, přece měli covid, který se píše i do úmrtního listu, přestože lidé ve skutečnosti umřeli třeba „jen“ na mozkovou příhodu. 

Covid je přece víc než rodina, lidé to pořád nechtějí pochopit. Nevděčníci a kuvici vzdorují a chodí demonstrovat. Ještěže alespoň uvědomělá mainstreamová média včetně toho veřejnoprávního o tom neinformují a snaží se udržet klid. Lidé si ale i přesto, dělají a říkají, co chtějí a informace hledají na internetu, nevděčníci. Vypadá to, že se už obejdou i bez oficiálních médií a je nejvyšší čas zakázat internet a mobily. Zlaté časy s jedinou pevnou linkou na celou obec.

V jednom městě postavili rozlehlý bytový komplex, noví obyvatelé se tam teď před Vánoci stěhují. V jednom bytě se několik dní a nocí stále svítilo a bylo otevřené okno. Divné. Po třech dnech se lidé v okolí dozvěděli, že se do bytu měla nastěhovat mladá rodina, manžel a otec rodiny však přišel o práci, neměl na hypotéku a v bytě se oběsil. Obrázek dnešní doby. Igor Matovič rád mluví o kopání hrobů, tak by mohl přijít kopat. Případně by mu mohli pomoci jeho podporovatelé, stále jich má dost, cca 94 koaličních poslanců. Když jim dojdou síly, kopat mohou i Igorovi obdivovatelé ze strany Obyčejní lidé. 

Názvy stran v podstatě neodpovídají skutečnosti a měly by se přejmenovat. Obyčejní lidé a nezávislí by se mohli přejmenovat třeba na Vyvolené lidi – Papaláše a závislé, například na poslaneckých platech, Svoboda a solidarita se může přejmenovat na Vězení a nezájem, Sme rodina by se hodil název Kašleme na rodinu, lepší než starosti o rodinu jsou baby v poslaneckém autě a na speciálním oddělení v nemocnici, Za ludí by si mohli její členové zvolit jednoduché a srozumitelné Proti lidem.

V minulém týdnu se ale stal malý zázrak, Igor Matovič mezi těmito stranami začal ztrácet pozice, když prohrál bitvu o generálního prokurátora a nevyšlo mu ani celoplošné testování. Nyní Slováci s napětím očekávají, jestli se Sulík Matovičovi omluví, aby Matovič mohl pustit děti do škol. Rodiče a děti se už těší, jak si společně před školou zakloktají. Přece pokud mají být lidé ovcemi a slepě poslouchat příkazy diktátora, je třeba začít s výchovou v raném věku, aby se později nedivili procedurám, které dnes ještě mohou mnohým připadat nenormální a ponižující. Koaliční poslanci mlčí, že by někdo vzdoroval a chtěl by například z koalice vystoupit, prozatím slyšet nebylo, někdy jen zazní takové malé Bububu nebo Tytyty od pana Sulíka či paní Bittó Cigánikové, za chvíli je ale zase ticho a karavana jede dál. 

Aby ne, jsou lákavější věci než lidé a budoucnost Slovenska, jak se Matovič chová ke Slovákům a jejich dětem. Poslanci musejí myslet na své vlastní rodiny a nemohou riskovat ztrátu poslaneckého mandátu s krásným platem a příspěvkem na poslanecké výlohy, za své asistenty si dokonce mohou zvolit členy své rodiny, přestože tito třeba nic nedělají. K tomu někteří z poslanců chodí ještě do práce v místě svého bydliště a nikomu to nevadí, to už je takový zvyk, měsíčně si tak přijdou možná na 20 nebo více tisíc euro. Jen blázen by se toho vzdával. A tak hlavního blázna nechávají řádit, téměř jak se mu zlíbí. Koaliční poslanci a členové koaličních stran namísto vlastního rozumu a odpovědnosti odpovídají na jakýkoliv problém, „ale taková je doba“ a obyčejní lidé s malým o se spravedlnosti jen tak nedočkají. 

I zatýkání začalo mít podivnou příchuť, dojem narušuje jeho rychlost a údajné vydírání některých prokurátorů, jakože pokud nebudou dělat to, co se jim řekne, tak budou s-át krev. Kdo je na Slovensku mafián a kdo poctivý člověk, v tom už se pomalu ani koza nevyzná a Matovič přikládá pod kotel, protože práci policie znevažuje svým žvatláním o zatýkacím adventním kalendáři s NAKOu, každý den otevřou jedno okénko a s překvapením koukají, kdo že jim z kalendáře vyskočí. Světový unikát, metodika a styl se nedá upřít podobně jako u českého Járy de Cimrmana. Vyvrcholením adventního kalendáriku prý bude Kaliňák a Fico, ale pozor, aby v okýnku na Štědrý den nebyl sám Matovič. Možná by tím premiér lidem zlepšil náladu, i když oni asi teď mají jiné starosti. Bojují o rodiny, překonávají samotu, deprese, děti bez škol, živobytí, přicházejí o práci, nemoci. Někdo má, světe div se, i covid. 

Těžko říct, čím Igor Matovič zakryje své zločiny a odpoutá pozornost, až adventní kalendárik vyčerpá. Možná si udělá kalendář celoroční a do okýnek bude vkládat další, kteří se mu znelíbí. Kotleba, Fico, Pellegrini, prezidentka Čaputová, opozice, kuvici, můdrosráči… až nakonec nezbude nikdo a dojde řada na Nadě, Krajčího a možná i na Pavlínku…

Kam zmizeli rozumní lidé, co dělají zodpovědní koaliční poslanci, politici, osobnosti a funkcionáři, zkrátka všichni, kteří by mohli pomoci? Řekněte, které viry jsou nebezpečnější než covid?